Artykuł

Jak rozpoznać dobre lody?
Podstawowym smakiem w każdej szanowanej się lodziarni jest smak - śmietankowy. Jest on bazą dla pozostałych smaków i to on stanowi w dużej mierze o jakości lodów. Wystarczy zjeść ten smak i już można wyrobić sobie zdanie o lodziarni. Jeśli nie ma tego smaku w ofercie, to należy poważnie się zastanowić.
Nasze lody produkujemy można śmiało napisać na bieżąco, bo około 3 razy w tygodniu. Termin ich ważności to 2 miesiące!
Po tym jak zostaną przygotowane produkty bazowe lodów oraz zostaną wymieszane ze sobą, baza trafia do pasteryzatora, gdzie zawartość podgrzewana jest do temperatury 85°C - wtedy następuje proces pasteryzacji. Jest to jeden z najważniejszych etapów produkcji lodów, który należy do metod obróbki termicznej.
Następnie przez najbliższą godzinę nasza baza jest schładzana do temperatury 4°C.
Jak przechowywać?
W zależności od sposobu podawania naszych lodów naturalnych ich rekomendowana temperatura przechowywania różni się. Lody naturalne w kubkach oraz torty lodowe są przechowywane w temperaturze -18°C/ -20°C, natomiast lody gałkowe -12°C.
- Lody nie lubią drastycznych zmian temperatury, ponieważ wpływa ona na ich strukturę
- Zbyt zamrożone są trudne do porcjowania i jedzenia
- Rozpuszczone tracą swoje walory smakowe i wygląd
- Lody, które spożywamy, powinny mieć temperaturę ok. - 5°C. Wtedy smakują najlepiej
Dlaczego nasze lody?
- Do produkcji lodów nie używamy gotowych mieszanek. W naszych lodach znajdziecie wyłącznie najpotrzebniejsze naturalne składniki takie jak: mleko, masło, jaja, cukier oraz świeże zamrożone owoce
- Nasza filozofia, to prosty skład, najpotrzebniejsze składniki, które są pochodzenia naturalnego. Dlatego postawiliśmy na lody naturalne

Zapoznaj się ze smakami lodów, które znajdziesz w naszych sklepach firmowych!
